Düğün Davetiyesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Davetiye, düğün töreninizin yeri ve zamanını bildirir. Bu önemlidir ama daha da önemlisi davetlilerinize verdiğiniz değeri gösterir.
- Düğün davetli listeniz 3 ay önceden hazır olsun.
- 2 ay kala davetiyenizi artık seçmiş olun.
- Bu arada düğün yeri ve tarihinizi belirlemiş olun ki, davetiyenizde belirtebilin.
- Son olarak davetiyeleriniz düğünden 1,5 ay önce elinizde olsun ki, uzaktan gelecek misafirlerinize vakitlice gönderebilesiniz. Böylelikle düğününüzün tatil veya benzeri programları ile kesişmesini önleyebilir ve düğününüze katılabilirler.
Hedeflediğiniz düğün büyük bir organizasyon ise görkemli, pahalı bir model tercih edebilirsiniz. Protokol ağırlıklı, geleneksel bir düğünde büyük ebatlar, kutulu davetiyeler, sade ama ağır tasarımlar, bordo – lacivert gibi koyu renkler üzerine altın varaklar yeğlenebilir.
Ancak düğününüz bir açık hava düğünü ise, pastel tonlarda çiçekli kelebekli modeller daha uygun olacaktır. Bir nikâh veya küçük bir kokteyl daha az gösterişli, zarif bir davetiye ile duyurulabilir. Yani normal şartlarda sade ama özenle hazırlanmış ve sizin tarzınızı yansıtan bir davetiye son derece doğru bir seçim olacak olup; öyle her zaman çok pahalı ve gösterişli olmasına gerek yoktur.
Düğün davetiyenizi seçerken dikkat etmeniz gereken bir başka unsur da, onları ne şekilde göndereceğinizdir. Elden dağıttığınız takdirde kutu içerisinde veya büyük boyutlu davetiyeler seçebilecekken, posta ile gönderdiğiniz takdirde, daha küçük boyutlu ve zarflı modeller tercih etmeniz gerekecektir.
Son olarak düğün mekânınızın dekorasyonunda kullanacağız renk ve detayları, davetiyenize de yansıtırsanız, çok hoş bir uyum yakalayabilirsiniz.
- Davetiyeyi kişi başı hesaplamanıza gerek yoktur. Her aileye bir adet davetiye göndermek yeterlidir.
- Ancak davetli sayısının artabileceğini düşünerek veya daha fazla bir miktar fazla bastırın
- Davetiyeye isimler yanlış yazılabiliyor, ister istemez liste hazırlarken unuttuğunuz isimler olabiliyor. Dolayısı ile yine 10 – 15 tane fazladan yedek davetiye bastırmanızda yarar var.
Eğer nikâhınız için ayrı, düğününüz için ayrı organizasyon düşünüyorsanız ve misafirlerinizin bir kısmını sadece nikâhınıza davet edecekseniz, o zaman farklı iki davetiye hazırlayıp, adetlerini de ayrı ayrı belirlemeniz gerekir.
Düğün davetlilerinize ileteceğiniz her mesaja önem göstermeniz gerekir; davet metninizdeki cümlelerde kısaltmalar kullanmayın. Üslubunuza dikkat edin, fazla samimi cümleler kurmayın.
Davetiyenizde mutlaka bulunması gereken bilgiler:
1) İsim: Gelin ve damadın ismi mutlaka yazılmalıdır. Ailelerin isimlerinin yazılması zorunlu olmayıp, isteğe bağlıdır.
2) Düğün davet tarihi
3) Düğün davet saati
4) Düğün davet yeri: Düğün davetinin yapılacağı yerin adı ve adresi.
5) LCV (Lütfen Cevap Veriniz)
6) LCV için telefon numaranız: Karışıklığı önlemek açısından bu konu ile yalnızca bir kişiyi görevlendirmenizde fayda vardır. Görevlendirdiğiniz kişinin telefon numarasını davetiyede belirtirseniz, davetliler de katılıp katılmayacaklarını bu numarayı aramak sureti ile bildirebilirler. Geri bildirimde bulunmayanları da sizin aramanızda fayda vardır, çünkü davetlerin başarısındaki ana kıstas, kişi sayılarının doğru tespitidir. Misafirlerinizin çocuk getirip getirmeyeceğini, getirecekse kaç çocuk getireceğini mutlaka öğrenin çünkü bilginiz dışında gelecek çocukların hepsi masada yer işgal edecek ve sizin bütün oturum planınızı alt üst edeceklerdir.
7) Misafirler düğününüzün yemekli bir davet mi, yoksa kokteyl mi; resmi mi yoksa aile içinde mi olacağını bilmek isterler. Bu konularda ufak notlar düşebilirsiniz.
8) “Çiçek gönderilmemesi rica olunur” ya da “Çiçek göndermek isteyenlerin… Vakfına bağışta bulunmalarını rica ederiz” ya da “Tercihen smokin” gibi notları normalinden çok daha küçük ve mümkün olduğu kadar köşelere veya kenarlara yazmanız gerekir.
- Bir misafirin ismini ya da unvanını davetiye zarfına yanlış yazmayın. Bunun asla özrü yoktur.
- Zarfın üzerine isim yazmak için etiket kullanmayın, mutlaka elle yazın. Aksi takdirde davetiyeniz özel olmaktan çıkar, sıradanlaşır.
- Zarfın üzerine isimleri tükenmez kalemle gelişi güzel de yazmayın. Arzu ederseniz bu iş için bir hat ustası tutabilir veya yazısı güzel olan bir tanıdığınızdan yardım isteyebilirsiniz.
- Kalın uçlu siyah kalem kullanmanızda fayda var. Son zamanlarda yaldızlı gümüş ve altın rengi kaligrafik yazılar da kullanılıyor.
- Eğer hat sanatıyla kaligrafik yazı tercih ederseniz yazı örneğini mutlaka talep edin. Davetiyeleri aldıktan sonra normal bir el yazısıyla yazıldıklarını görüp hayal kırıklığına uğramayın.
- Davetlilerinizin sizin onları görmediğiniz süre içerisinde bir bebekleri olup olmadığını kontrol edin. Çocuklarının iş sahibi olup olmadıklarını öğrenin ve zarfın üzerine Mim., Dr., Müh. gibi ön ekleriyle yazın.
Davetiyeleri gönderdiniz ancak düğün iptal oldu, ne yapacaksınız?
Eğer düğününüzü çok az bir zaman kalmışken iptal ettiyseniz davetlilere telefon ile ulaşmanız gerekecektir. Ama eğer vaktiniz varsa, düğünün iptal olduğunu bildiren bir kart yollayabilirsiniz.
Davetiyeleri bastırdınız ama düğün mekanında ya da saatinde değişiklik oldu, ne yapacaksınız?
Eğer davetiyelerinizi göndermediyseniz, içlerine değişikliği bildiren bir kart atmanız yeterli olacaktır. Bu kartı davetiyelerinizi bozmayacak şekilde hazırlatın ve elle yazmayın. Değişiklik kartınız ve davetiyeniz aynı formatta olsun.
Eğer davetiyeleri gönderdiyseniz, o zaman değişikliklerinizi bildiren bu kartı postalamalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder